Medovina
Vlajková loď našeho včelařství, to je medovina.
Vybíráme si pro ni ty nejlepší medy z kraje Dyjskosvrateckého úvalu - od hlubokých lužních lesů až po slunné stráně plné stepních bylin Přírodního parku na kopci Výhon.
Tradiční zlatavý nápoj z místního medu pak připravujeme s největší péčí. Samozřejmě bez přídavků ochucovadel, lihu nebo cukru.
Milovníci přírody Křížovi ..
.. na Vaše zdraví!
TIPY NA SERVÍROVÁNÍ
Med
Nejznámější včelí produkt. Na kilo medu včelky navštíví průměrně
7 milionů květů. Tomu se říká koncentrovaná energie!
První stáčení medu obvykle bývá konce května, kdy v našem medníku můžeme najít medy z našeho jabloňového sadu a hojně i z lužního lesa, odkud včelky nosí nektary z bylin i jírovce (kaštanu). Dále máme stanoviště v sadu meruněk a švestek. Dle hospodaření okolních zemědělců může být i med řepkový, který je mimochodem účinný proti rakovině.
Tyto jarní medy nejčastěji PASTUJEME - jde o nejlepší opatření proti neřízené krystalizaci medu. Pastový med neztrácí nic na svých účincích a zaručuje dobrou zpracovatelnost.
Druhé stáčení bývá koncem června a to vytáčíme med akátový.
Následuje med lesní (správně se nazývá medovicový), což u nás znamená lípa (květ i medovice) a pak medovice z jiných listnatých stromů lužního lesa, také tu je zanedbatelné množství smrku.
Posledním medem o kterém můžeme říci, že dosti pravidelně míváme, je med slunečnicový. Za ním i kočujeme. Tento med vytáčíme kolem konce července.
Dále nepravidelně bývá například med saflorový a vojtěškový. Letos budeme na cca 1 ha set jetel plazivý, který při vhodném agronomickém postupu nám bude kvést od jara do podzimu.
Mandle v medu
Tahle dobrota je tu pro každého sladkomila! Vychutnávat si ji může docela bez výčitek. Nekazí zuby, je plná vitaminů a minerálů. A na nervy je to úplný balzám.